Information till intresserade samt nya medlemmar

 
En rolig hobby
Pistolskytte är en sport som passar både killar och tjejer, ung som gammal. Att skjuta pistol är roligt, men också en av de svåraste utmaningarna. Att koncentrera sig, vara noggrann och ha tålamod är viktiga egenskaper för att nå framgång. Som i många andra idrotter handlar det också om teknik, fysik, mental styrka och taktik.
ORN_KS02
Nybörjaren
I luftskytte kan du börja redan som 7-åring och i krutskytte ska du ha fyllt 15 år. Som nybörjare är det inte bara att börja skjuta, utan du måste först genomgå en utförlig kurs om säkerhet, skjutteknik, regler m.m. Nybörjarkursen i krutskytte hålls normalt 1 gång per säsong ute vid Amsbergs skjutbana. Nybörjaren får då få grundläggande kunskap av hantering av vapen och allt annat kring pistolskytte. Man börjar alltid skjuta med finkalibriga vapen (kal .22) och skjuter då endast precisionsskjutning på pistoltavla. Till denna kurs kan du anmäla dig på klubbens kontaktsida.
ORN_KS02
Klubbens Inriktning samt tillgång till banor
Klubben bedriver skytte inom ramarna för nationellt-, sport- och fältskytte. Detta med vapenklasserna A, B, C, R och luft.
Klubben bedriver även CAS-skytte (Cowboy Action Shooting).
Vi har: 25-metersbana, 50-metersbana vid skjutbanan i Amsberg. Olika fältbanor bygger vi upp vid träning och tävling.

Vi har även en skjuthall för skytte med luftpistol som är belägen i källaren i Tunets skola.
ORN_KS02
Säkerhet
Först och främst gäller regeln att ALDRIG rikta ett vapen mot någon person, djur eller annat som kan skadas. Alla vapen måste handhas med största försiktighet och det är nödvändigt att säkerhetsbestämmelserna följs mycket noga.
ORN_KS02
Förvaring av vapen och ammunition
För att få en vapenlicens krävs också att skytten kan förvara vapen och ammunition på föreskrivet sätt. Från och med 2002-07-01 så krävs ett vapenskåp med en lägsta klassning av SS 3492. RPS godkänner dock även i vissa fall att äldre skåp används men vid en försäljning till en annan person av ett äldre skåp så är det stopp.
ORN_KS02
Eget Vapen
För att få köpa ett eget vapen så ska du vara minst 18 år. Du måste också ha varit aktiv och skötsam medlem i en skytteklubb under minst 6 månader och där klarat provet för ”Grönt kort” (Pistolskyttekortet enligt nedan). Du ska även ha avlagt godkänt guldmärkesprov (enligt nedan). Du ansöker om vapenlicens hos polisen och det kostar ungefär 500 kr vid din första ansökning. Vapen finns i alla prislägen och kostar från några tusenlappar och uppåt.
ORN_KS02
Pistolskyttekortet – ”Gröna Kortet
Gröna kortet är ett måste när du ska tävla utanför klubben samt ansöka om vapenlicens när det blir dags för det. För att få kortet så måste du genomgå en kurs med efterföljande prov. Det Gröna kortetska du alltid visa upp vid tävlingar utanför klubben. Kortet innebär att du förstått säkerhet, regler, etik och moral inom skyttet.
ORN_KS02
Märken
Det finns 3 grundmärken inom skyttet. Brons, silver och guld. Kriterier för att uppnå dessa märken är i grova drag följande (detaljerat beskrivning finns i skjuthandboken):
Att i 3 precisionsserier mot pistoltavla precision, 25 m avstånd, 5 skott på 6 minuter uppnå följande resultat:

Vapengrupp :
A
B
C
Brons
32
33
34
Silver
38
39
40
Guld
43
45
46

Samt att i 3 tillämpningsserier mot cirkelmål C30, 25 m avstånd, 6 skott uppnå följande:

Antal träff
Skjuttid
Brons
5
60 sek
Silver
6
40 sek
Guld
6
Vgrp A och R : 17 sek
Vgrp B och C : 15 sek

OBS! Att det finns varianter på hur man uppnår de olika grundmärkena.

guldGuldmärket